12 znamení horoskopu a jejich 12 esencí

O našem charakteru a charakterové Bachově květové esenci, která nás doprovází na naší životní pouti

Každý z nás by si přál vnitřní soulad a emoční rovnováhu. Právě takový stav mysli i ducha chtěl každému zprostředkovat již začátkem minulého století Dr. Bach – lékař a homeopat. Považoval totiž vnitřní soulad, rovnováhu a jednotu za základ našeho zdraví.
Pomocí energie jednotlivých květů harmonizoval lidskou mysl a podporoval obranyschopnost organismu. Objevil a postupně našim jednotlivým charakterovým typům přiřadil esence z různých květů – dodnes nesoucí jeho jméno – Bachovy esence, Bachovky.

Každý z nás se rodí do podmínek konkrétního okamžiku, s charakterem, který ho na jeho životní cestě provází.
Tento charakter je naší výzvou, jejíž pochopení nás má přivést ke stavu jednoty a souladu.
Náš charakter ovlivňuje náš náhled na ostatní i na sebe sama a samozřejmě naše myšlení, cítění i chování, a tak se s ním v každodenním životě stále konfrontujeme.
Konkrétní esence zpracovává tu nejvýraznější charakterovou vlastnost, která nejvíce konkrétní charakterový typ ovlivňuje. Pokud se nám podaří integrovat právě tu, využít potenciálu, který nám tato vlastnost nabízí, nahlédneme i do stavu vyrovnanosti, do stavu plného sil a vnitřní energie.

Dr. Bach popsal prvních Dvanáct léčitelů – květových esencí, po kterých přišlo ještě 17 pomocníků a násleně dalších 19 dalších, ale již prvních dvanáct publikoval, protože zjistil, že vlastně zpracovávají jednotlivé výzvy již existujících charakterových typů člověka a sami o sobě již přinášejí velkou úlevu.
Jeho následovník P. Damian pak zjistil, že tento popis vlastně odpovídá charakteristikám jednotlivých znamení zvěrokruhu. Ten, kdož na horoskopy nevěří, ale může hledat nejvíce odpovídající popis sebe sama bez přihlédnutí k slunečnímu znamení. Ostatně Bach sám celou problematiku poněkud zamotal… hledal jako první netýkavku (právě pro sebe), ale nikoliv protože se narodil ve znamení berana, ale protože v okamžiku jeho narození stál měsíc ve znamení berana…. proto je také hlavním obrázkem této rubriky právě on. Přiřazení jednotlivých esencí ke zvěrokruhu berme tedy pouze jako zjednodušení s možností snadnější orientace, je to celé ještě o trošičku složitější. Komplexní systém pak zpracoval Dr. Dietmar Kraemer z německého institutu 30 let zkoumajícího Bachovy esence z pohledu vazeb nejen mezi člověkem a Bachovkami, ale i Bachovkami a minerály, éterickými oleji či TCM, sestavil a prověřil rozsáhlé mapy těla, kde každá zóna reaguje na jinou květovou esenci (těmi se budeme zabývat v dalších článcích).

Popis jednotlivých znamení lze najít podrobněji v následujících článcích.Ve zde uvedeném seznamu stačí rozkliknout příslušné znamení:

Beran (21.3. – 20.4.)
Býk (21.4. – 20.5.)
Blíženci (21.5. – 21.6.)
Rak (22.6. – 22.7.)
Lev (23.7. – 22.8.)
Panna (23.8. – 22.9.)
Váhy (23.9. – 23.10.)
Štír (24.10. – 22.11.)
Střelec (23.11. – 21.12.)
Kozoroh (22.12. – 20.1.)
Vodnář (21.1. – 20.2.)
Ryby (21.2. – 20.3.)

Přeji, ať Vám je naše čtení přínosem!
Lucie